Úspěch či neúspěch

Moc se mi líbilo, co řekl dnes kněz při Mši svaté o svatém Vojtěchu, že je to patron neúspěšných. Ano, nemohl vlastně vykonávat svoji biskupskou povinnost, protože se proti němu postavil odpor tehdejších kněží , když je chtěl trochu reformovat. Vstoupil tedy k benediktinum v Římě, ale ani tam dlouho nepobyl, protože na přání papeže založil benediktinské opatství v Praze Břevnově. A když se pak dozvěděl o vyvraždění celého jeho rodu Slavníkovců, odebral se kázat pohanským Prusům. Ale byl už na začátku své misie zavražděn několika  Prusy. Takže, neúspěch nad neúspěch. A přece je svatý, jeho život byl plodný.......v Boží režii.
Při Mši svaté jsme se modlili v modlitbě nad dary: "Bože, připomínáme si mučednickou smrt svatého Vojtěcha a prosíme Tě: přijmi tyto dary a naplň nás jeho duchem, abychom ve štěstí i v protivenství celým svým životem směřovali k Tobě". A o to jde. Stále směřovat k Bohu, ať jsou okolnosti, jaké jsou.
Ježíšův život byl v podstatě také neúspěch. Skončil na kříži. Ale křížem  celý ten příběh nekončí. Ten příběh Spásy - Vítězství teprve začíná. A jaký je a bude ten příběh můj, naší komunity, Váš....?

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vytmelení archy

desky na ikony

Marnost nad marnost?